In 1930 werd David Hausdorff huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden.
In 1930 werd David Hausdorff huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden.

Hoe een Rotterdamse huisarts als onderduiker ternauwernood de Tweede Wereldoorlog overleefde

Algemeen 510 keer gelezen

Rotterdam - De Rotterdamse huisarts David Hausdorff (1901-1990) was jarenlang een begrip in Rotterdam. Dat de tramhalte aan de West-Kruiskade, waar deze Joodse geneesheer jarenlang praktijk hield, in de volksmond Halte Hausdorff werd genoemd, getuigt hiervan. Op zondagmiddag 2 juni presenteert schrijfster Trix van Bennekom haar vuistdikke biografie over deze Rotterdamse huisarts bij Theater Boekhandel Donner. Vanaf 3 juni is het boek beschikbaar in alle fysieke en online boekhandels van Nederland en Vlaanderen.

Voor de totstandkoming van Halte Hausdorff trok schrijfster Trix van Bennekom alle registers open. Ze keerde er zelfs voor terug naar Rotterdam. Alles om dichter bij de bron van haar biografie te zijn: de Joodse huisarts David Hausdorff. Het eindresultaat is een monumentaal werk over een Rotterdammer die tot ver buiten de stadsgrenzen bekendheid genoot, maar langzaam in de vergetelheid is geraakt. Dankzij deze biografie krijgt David Hausdorff de eer en aandacht die hem toekomt.

Hausdorff werd aan het begin van de twintigste eeuw in het Scheepvaartkwartier geboren en zag in zijn jeugd het oude Rotterdam razendsnel veranderen. Hij was er getuige van hoe de haven tot wereldformaat uitgroeide en de Coolsingel als stadsboulevard verrees. In 1930 werd hij huisarts en betrok een pand aan de West-Kruiskade, waar hij tot ver na de oorlog praktijk zou houden. Het zwaartepunt van de biografie ligt bij de Tweede Wereldoorlog, waar Hausdorff als Joodse huisarts de onmogelijke taak had om zijn gezin en geloofsgenoten voor deportatie te behoeden. In die hoedanigheid stond hij geregeld oog in oog met beruchte nazi’s, na de oorlog bekend geworden als de ‘Drie van Breda’. Vanaf april 1943 was Hausdorff de laatste Joodse arts in Rotterdam, in augustus 1943 dook hij met zijn gezin onder in Vlaardingen.

Na de oorlog zette Hausdorff zich onvermoeibaar in voor de wederopbouw van de Joodse gemeenschap van Rotterdam. Hij vervulde verschillende bestuursfuncties, schreef boeken en gaf les aan de jeugd. Ook pakte hij zijn praktijk weer op, zijn meest bijzondere patiënt was de Reus van Rotterdam.

Lees verder onder foto >

Cover boek.

Met deze biografie geeft Trix van Bennekom een uniek inkijkje in de Joodse wereld van Rotterdam, een wereld die door de Holocaust en vervolgens emigratie haast volledig is verdwenen. Het maakt Halte Hausdorff verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Rotterdam en haar Joodse inwoners.

Journaliste en schrijfster Trix van Bennekom woont en werkt in Rotterdam. De biografie Halte Hausdorff is haar derde boek. Eerder schreef zij de biografie Abraham en de kroniek De tragiek van Bonaire. Zij heeft een voorliefde voor het schrijven van verhalen waarin de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersoon wordt verteld tegen de achtergrond van de grote geschiedenis.

Theater Boekhandel Donner 
Coolsingel 129, Rotterdam
Aanvang presentatie: zondag 2 juni om 15.00 uur
Entree is gratis | reserveren verplicht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant